Schapen en bokken

Mattheus 25:32-34 En voor Hem zullen al de volken bijeengebracht worden, en Hij zal ze van elkaar scheiden zoals de herder de schapen van de bokken scheidt. En Hij zal de schapen aan Zijn rechterhand zetten, maar de bokken aan Zijn linkerhand. Dan zal de Koning zeggen tegen hen die aan Zijn rechterhand zijn: Kom, gezegenden van Mijn Vader, beërf het Koninkrijk dat voor u bestemd is vanaf de grondlegging van de wereld.

Waarom wordt er in de Bijbel vaak de vergelijking gemaakt tussen schapen en bokken? Wat is er toch met schapen en bokken dat wij van hen kunnen leren door ze te observeren? We willen allemaal bij de schapen horen, toch? Wat is er toch met bokken dat ze in een negatief daglicht staan zodat wij schapen willen zijn? Bokken zijn grappig, schattig en ze nemen risico’s– schapen zijn –laten we het maar zeggen zoals het is -dom en saai.

Nou, laten we het nog wat verder uitzoeken. Denk er eens over na – bokken zijn ook eigenwijs, ze zijn sluw en strijdlustig en hebben de neiging om hals over kop ergens in te duiken zonder er goed over na te denken. Bokken lijken nooit tevreden te zijn – ze zijn voortdurend op zoek naar een mogelijkheid om te ontsnappen of een blaadje waar ze net niet bij kunnen– en ze zijn een ster in het klimmen over hekken en zullen daarbij geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Bokken eten alles wat los en vast zit, terwijl schapen voorzichtiger zijn en dingen die geen waarde hebben vermijden. Als je erover nadenkt … lijken ze dus best op ons! Velen van ons zijn eigenzinnig en altijd op zoek naar dat extra beetje kennis waardoor we meer weten dan iemand anders in het Lichaam. Dit gedrag is misschien schattig bij een peuter, maar het wordt knap irritant bij een oude bok.

Doordat bokken zo onafhankelijk zijn, zijn ze geen goede volgers, vooral omdat ze zelf willen bepalen wat ze wel en niet doen. Het “kudde” instinct (dat eigenlijk de hele kudde beschermt) komt bij veel soorten voor, maar is niet erg aanwezig bij bokken. Zelfs boeren en slachterijen weten dit en ze doen daar hun voordeel mee. Vaak hebben ze een ‘oude bok’ getraind, die zij Judas noemen en die de andere schapen naar hun hok of naar de slachterij leidt. Zo zullen ze het lichaam dat uit schapen bestaat op een verraderlijk pad leiden waar ze allemaal, behalve de bok zelf, gevaar lopen.


JudasschaapJudas bok die de schapen leidt 

Aan de andere kant zijn schapen uitstekende volgers zodra zij de stem van hun Herder kennen en ze zullen Hem vertrouwen en vreedzaam volgens Zijn instructies wandelen. Schapen blijven bij elkaar, waar het veilig is en ze de bescherming van de kudde ervaren, in afhankelijkheid van hun Herder die hen in grazige weiden leidt. Het is niet zo dat bokken in-en-in slecht zijn, maar een aantal karaktereigenschappen zijn, als we de lijn doortrekken naar gelovigen, schadelijk voor geestelijke groei. Als iemand altijd zijn eigen zin wil doen, of continu de controle wil houden over bepaalde situaties, misschien moeite heeft om te functioneren binnen een groep of steeds op zoek is naar erkenning of eer… nou, dan zijn dat kenmerken van een bok. Laten we eerlijk zijn… we beginnen allemaal als kinderen en die “kinderen” zijn schattig als ze klein zijn, maar volwassenen die zich nog steeds zo gedragen vinden we onaangenaam. Dus, misschien wordt het tijd om onszelf eens te onderzoeken en eerlijk te beoordelen aan welke kenmerken wij vasthouden en hoe wij ons voordoen naar anderen toe…

Ben jij een bok die je eigen instinct volgt – of volg jij de Stem van de Meester?
Laat jij zien dat je van de Vader houdt? Bekijk onze video “Hou jij van God?”

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe