119 Ministries een sekte?

Is 119 Ministries een sekte?119 Ministries wordt over het algemeen gerekend tot de ‘Hebrew Roots Movement’ (‘Joodse Wortels Beweging’), wat dat vandaag de dag ook mag betekenen.
Volgens veel doorsnee Christelijke commentatoren is de Hebrew Roots Movement een sekte.

Hoe dan ook, buitenstaanders denken dat iedereen in Hebrew Roots dezelfde ideeën en geloofsopvattingen heeft. Dat is begrijpelijk omdat denominaties zoals Baptisten, of de Evangelische beweging het over het algemeen eens zijn over bepaalde fundamentele punten. Binnen deze beweging zijn wij het er echter over eens dat een aantal mensen zeer verontrustende overtuigingen aanhangt. 119 Ministries is het met dergelijke overtuigingen niet eens en staat er dan ook niet achter. Enkele voorbeelden daarvan zijn de manier waarop met de heilige Naam wordt omgegaan, of dat er mensen zijn die de geschriften van Paulus volledig aan de kant schuiven. Die specifieke voorbeelden worden gebruikt als een aantijging aan het adres van de gehele Hebrew Roots Movement en ze veroorzaken veel verwarring voor hen die proberen te begrijpen wat men in de Hebrew Roots eigenlijk gelooft.

Voordat we daar verder op ingaan, willen we weten wat een sekte precies is? Hoe wordt een sekte gedefinieerd?
• een systeem van religieuze verering en toewijding gericht op een bepaald figuur of object.
• een misplaatste of overdreven bewondering voor een bepaald persoon of voorwerp.
• een relatief kleine groep mensen met religieuze overtuigingen of praktijken die door anderen als vreemd of duister worden beschouwd.
(vertaald vanuit het Engels van de Oxford Dictionary)

119 Ministries Nederland Sekte


De meesten zijn het erover eens dat de eerste twee definities niet van toepassing zijn op 119 Ministries, maar heb je de laatste definitie gezien?
• een relatief kleine groep mensen met religieuze overtuigingen of praktijken die door anderen als vreemd of duister worden beschouwd.

De overtuiging dat het om een kleine groep mensen gaat is subjectief. Het is moeilijk te bepalen hoeveel personen zichzelf rekenen tot deze Hebrew Roots Movement. Het zijn zeker tienduizenden, misschien wel honderdduizenden; maar het hedendaagse christendom heeft zeker meer aantallen. De aantallen binnen Hebrew Roots zijn kleiner in vergelijking met de hoofdstroom van het christendom.

ALS HEBREW ROOTS WORDT BESCHOUWD ALS EEN KLEINE GROEP, DAN IS HET OOK NIET VREEMD DAT VELEN IN DE CHRISTELIJKE GEMEENSCHAP VAN MENING ZIJN DAT DE GEMEENSCHAPPELIJKE OVERTUIGINGEN IN DE HEBREW ROOTS NOGAL "VREEMD" ZIJN.

Het is zelfs zo dat volgens bovengenoemde definitie, elke religieuze groep die kleiner is dan de hoofdstroom van het christendom, en overtuigingen heeft die afwijken van de hoofdstroom van het christendom, per definitie moet worden beschouwd als een sekte. In dat geval zou 119 ministeries inderdaad kunnen worden beschouwd als een sekte in de ogen van de meerderheid van het christendom.

Hier is een aantal typisch christelijke gedachten over Hebrew Roots:

  • “Het christendom wortelt stevig in de joodse cultuur, en het is erg belangrijk dat alle christenen leren over de joodse feestdagen, heilige dagen en andere gewoonten. Ze zullen de waardering en begrip van de gemeenschappelijke afstamming van heidenen en Joden alleen maar verdiepen. Maar te suggereren dat een heidense gelovige die Jezus volgt zich aan de oudtestamentische wet moet houden, is niets anders dan slavernij, en het is een gebondenheid waar de Bijbel in een groot aantal verzen tegen ageert. Ten aanzien van de vrijheid die we hebben in Christus, wil ik je tot slot dit vers van de Meester zelf meegeven: ’Als de Zoon u vrij maakt, bent u waarlijk vrij’.”
  • Natuurlijk ervaren wij de Wet van God niet als gebondenheid, en we geloven ook niet dat Paulus het zo zag. Wij geloven alleen dat de woorden van Paulus verkeerd worden begrepen. In een groot aantal van onze studies behandelen we de uitspraken van Paulus, en wanneer deze in de juiste context worden bestudeerd, ontdekken wij juist dat hij een voorstander van de Wet was. De gehele Bijbel is er overigens heel duidelijk over hoe wij de Wet van God moeten zien... overweeg de woorden van Psalm 119 maar eens.
  • “De kern van hun dwaalleer is dat zij de verzoening van Christus ontkennen door te beweren dat Hij de Wet van Mozes niet heeft vervuld (in de zin van afgeschaft)....”

Elders wordt beweerd dat:

  • "niemand het Nieuwe Testament in al zijn volheid kan begrijpen tenzij hij vloeiend Hebreeuws spreekt..."

Een andere bewering is dat:

  • "er geen redding is onder een andere naam, dan de Hebreeuwse naam van Jezus (Jesjoea). Deze claim is de kern van de Sacred Name Movement (Heilige Naam Beweging), die ook fundamenteel is in de Hebrew Roots Movement."

Nou, wij spreken geen vloeiend Hebreeuws. We kennen misschien een aantal woorden, maar wij geloven zeker niet dat je Hebreeuws moet kunnen spreken om deel te kunnen hebben aan het verlossingsplan van onze Schepper. Het is handig om Hebreeuwse namen te kennen, omdat ze helpen om bepaalde dingen beter te begrijpen en te definiëren, maar de kennis van een bepaalde taal is niet nodig om verlossing mogelijk te maken. We ontkennen de verzoening van onze Messias niet en we ontkennen ook niet dat Hij de Wet van Mozes heeft vervuld.

Een andere beschuldiging tegen de Hebrew Roots luidt…

  • “Het uitgangspunt van de Hebrews Roots beweging is de overtuiging dat de Kerk is afgedwaald van de oorspronkelijke leringen en Hebreeuwse concepten van de Bijbel.”

Er is geen twijfel dat elke auteur van de Bijbel Hebreeuws was, en kennis van de Hebreeuwse context van de eerste eeuw zorgt natuurlijk voor meer inzicht en begrip dan het onderzoeken van de geschriften vanuit een westers oogpunt. Als het er op aan komt is het niet zo belangrijk om tot sekte te worden genoemd. De definitie suggereert namelijk dat een grotere groep tegen een kleinere groep zegt dat haar overtuigingen ‘vreemd’ zijn. Als het volgen van het volledige Woord van God uit liefde voor onze Schepper en Messias ons tot ‘vreemde vogels’ maakt en de stempel ‘sekte’ waard is, dan moet dat maar. We gaan er dan maar vanuit dat we er gewoon aan moeten wennen.

HOSEA 8:12 AL SCHRIJF IK VOOR HEN MIJN WET IN TIENDUIZENDVOUD, TOCH BESCHOUWT MEN DIE ALS IETS VREEMDS.

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe