Blog

Vruchtbomen en jij

“Je bent gek!” “Je hoort bij een sekte!” “Je liegt over de Bijbel, daar moet je mee ophouden.” “Ik denk daar anders over.” “Natuurlijk, JIJ hebt gelijk en door de eeuwen heen hebben alle geleerden het allemaal verkeerd begrepen. Doe normaal man!!”

VRUCHTBOMEN EN JIJHeb jij deze of soortgelijke uitspraken weleens voorbij horen komen? Vast wel. Iedereen die ooit "in vuur en vlam heeft gestaan voor God" of superenthousiast was over iets nieuws dat hij had geleerd, heeft op z'n minst één keer zoiets gehoord. Al te ijverig zijn is een makkelijke valkuil die mensen zal afstoten, het kan persoonlijke relaties zelfs beschadigen en zorgen dat iemand zich afsluit voor dat wat jij te vertellen hebt. Laten we gaan kijken wat we volgens de Bijbel kunnen doen om dit soort situaties te vermijden, of op z'n minst minder vaak mee te maken.

Leviticus 19:23-25 (HSV):
Wanneer u in het land komt en allerlei vruchtbomen plant, moet u de vruchten ervan als verboden beschouwen. Drie jaar lang zullen ze voor u verboden zijn, er mag niet van gegeten worden. Maar in het vierde jaar zullen alle vruchten ervan heilig zijn, tot lofzegging voor de HEERE (JHWH). En in het vijfde jaar mag u de vruchten ervan eten om de opbrengst ervan voor u te vermeerderen. Ik ben de HEERE (JHWH), uw God.

Misschien vraag je je af: "Wat heeft dit te maken met ijverig zijn voor God of voor de Torah?"
Als iets nieuw is, dan heeft het zich nog niet geworteld, het moet nog volwassen worden, het is dan misschien nog niet de beste tijd om ervan te eten of te delen. Voor velen van ons geldt dat wanneer we voor het eerst tot het inzicht komen dat de Torah vandaag de dag nog steeds geldt voor Zijn volk, we vaak erg enthousiast zijn en misschien een beetje bang. Wij zijn enthousiast en willen iedereen vertellen over deze grote openbaring die ons ten deel is gevallen, maar we kunnen ook een beetje bang zijn voor de afwijzing van onze vrienden en familie. Die angst komt misschien doordat we nog niet beschikken over diepere inzichten als we geconfronteerd of ondervraagd worden over wat wij hebben ontdekt.

Zou het misschien een goed idee zijn om te wachten en verder te studeren, extra dicht in de buurt te blijven van onze Schepper, en een stevige basis te creëren van hoe we het Woord, Zijn inzettingen moeten uitleggen en hoe die van toepassing zijn? We worden dan veel steviger verankerd en zijn beter toegerust om de vragen en beschuldigingen tegemoet te treden waarmee we ongetwijfeld allemaal zullen worden geconfronteerd. Bedenk eens hoeveel u bent veranderd in de afgelopen 3-5 jaar. Overdenk die periode en je wandel met de Schepper eens, vooral als je bent uitgestapt om naar de Torah te gaan leven; Is de manier waarop je omgaat met mensen, die jouw uitleg van deze zaken nog niet begrjpen, veranderd? Voel je je nog net zo verbonden met deze groep als toen je voor het eerst de Torah ontdekte? De kans is groot dat je een ander mens bent geworden, en daarom een andere aanpak hebt, en niet meer hetzelfde voelt, omdat je bent gegroeid.

Zodra we stevig zijn geworteld in het Woord, de waarheid die de Schepper ons geeft, zijn we beter in staat om liefdevol te praten met onze broeders die dit allemaal nog niet begrijpen. Als we nieuw en enthousiast zijn, kunnen we nog wel eens bot zijn, als we proberen om onze nieuwe inzichten aan een ander op te dringen. Terwijl onze motivatie liefdevol kan zijn, zijn onze acties vol van jeugdige uitbundigheid, passie, en ontbreekt het ons aan wijsheid.

We kunnen onze gesprekken zo makkelijk laten beïnvloeden door onze vleselijke natuur, ja zelfs tijdens de "goddelijke" discussies. Als we ergens gepassioneerd over zijn, dan nemen we snel aanstoot aan iets, of voelen we ons gekwetst, of beledigen we degene van wie de zienswijze of uitleg anders is dan de onze. Als we echter wachten tot we stevig zijn geworteld, zullen we in staat zijn om ons leven tot een getuigenis te laten zijn, we zullen onze ervaringen kunnen delen, en beter begrijpen wat de reis inhoudt die we zijn begonnen. Daardoor kunnen we met meer compassie communiceren, vanuit de liefde en de wijsheid, in plaats van slechts uit opwinding en in hardheid. En dat is veel beter!

Willen we daarmee zeggen we dat we niemand moeten vertellen over wat we de eerste 4 jaar leren? Natuurlijk niet; Maar we moeten ervoor waken niet te kortaf of te uitbundig te zijn tegenover de mensen met wie we in contact komen. We moeten er zeker van zijn dat we over de pijn heen zijn die we in het verleden hebben ervaren (of dat nu kwam door de kerk of door een persoon, of vanuit een gevoel dat we ons verraden of bedrogen voelden, enz.) voordat we gaan delen wat we hebben geleerd. We moeten met wijsheid handelen, en dat kan betekenen dat we ons relatief rustig moeten houden over dit onderwerp. In plaats van onszelf en onze overtuigingen aan anderen op te dringen, moeten we ons wortelen in de waarheid en een licht zijn voor de mensen om ons heen. Als we meer geworteld zijn in het Woord en in onze wandel in de wegen van de Schepper, is een verandering onvermijdelijk en zullen anderen dat gaan opmerken. Laat de mensen naar jou toekomen en vragen naar deze verandering; ren niet achter hen aan met een Torahrol in je handen terwijl je teksten op hen afvuurt. Als je dat doet, is de kans groot dat het aan dovemansoren is gericht.

Als we het voorbeeld van de Torah volgen, moeten we onze wortels vestigen in de waarheid, leren om apart gezet te leven, om na verloop van tijd goede vruchten te gaan dragen. Onze intenties kunnen misschien wel goed en liefdevol zijn, maar slechts weinigen van ons zijn in staat om meteen de vragen te beantwoorden vanuit een plaats van volwassenheid, die voortkomt uit het geworteld zijn in de Torah. Het is van essentieel belang dat je liefdevol kunt communiceren, als de persoon waarmee je in gesprek bent stevig verankerd is in de leerstellingen van mensen. Er mag geen "wij-zij" mentaliteit ontstaan; We maken allemaal deel uit van hetzelfde lichaam. De ene groep is niet heiliger dan de andere. Dat zijn vleselijke gedachten en ideeën. Als we nieuw zijn in het geloof, zullen we eerder reageren vanuit het vlees, ondanks onze inspanningen; zelfs al geven we zoveel om het Woord, de waarheid en onze geliefden. Voordat we erop uitgaan om de wereld aan te vallen, moeten we pas op de plaats maken en ervoor zorgen dat we stevig wortelen in het Woord en dat we een liefdevolle houding aannemen. Mensen houden van passie, maar als het meer een egoïstische passie is (het gaat over wat ik al weet), dan een onbaatzuchtige passie (het gaat over hen), dan zul je ze niet bereiken; sommigen zullen zich daardoor zelfs voor langere tijd afkeren van de waarheid, ze zullen hun hart verharden vanwege hun ervaring. Welke vrucht wil jij zijn, een zoete vrucht, van een volwassen boom die stevig is geworteld, of een jonge en bittere vrucht, die nog niet helemaal rijp is?

Sjalom

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Postbus 56

9500 AB Stadskanaal

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe