• Home
  • Blog
  • Laten we over Torah praten Deel 1: Als je nieuw bent

Blog

Laten we over Torah praten Deel 1: Als je nieuw bent

Kent u dat gevoel, dat je met iemand praat over je passie en vervolgens merkt dat die passie helemaal niet wordt gedeeld? Of, nog erger, je ontdekt dat ze het er helemaal niet over willen hebben; of dat ze je misschien zelfs belachelijk maken? Het is niet zo'n lekker gevoel, hè? Moeten we in zulke situaties het gesprek met die persoon over dat onderwerp vervolgen? Als we 'een nieuwe gelovige zijn', of we ons nu in de Hebreeuwse Wortels of in het gangbare christendom bevinden, dan is dat helaas vaak wat we doen.

Talking Torah 1Als iemand "nieuw is in de Torah", dan is die persoon vaak in vuur en vlam en heeft hij het brandende verlangen om anderen de "fouten van hun wandel" te tonen en hen het heldere licht te laten zien van de waarheid! Ondanks het diepe verlangen om vrienden en familie de waarheid en schoonheid van de Torah te laten zien, is zo iemand vaak eenzijdig blind voor de vijandigheid die er is en kan hij diep worden gekwetst door de mensen die hij liefheeft. Het kan een verwarrende tijd zijn, vol pijn en zelfs woede. Hoewel deze gevoelens heel natuurlijk, zelfs normaal zijn, helpen ze weinig in deze situatie. Dus hoe kunnen we deze ervaringen vermijden of minimaliseren?

Laten we over de Torah praten ... of niet?
Om even heel duidelijk te zijn, we denken dat het niet wijs is om deze gesprekken te voeren aan het begin van je wandel. Tegen iemand tekeer gaan of proberen om iemand te dwingen om jouw inzichten te aanvaarden brengt je in een onzekere situatie. Aan de ene kant wil je de waarheid delen en hen het licht laten zien, maar aan de andere kant zullen jouw woorden, als je geen stevig fundament van volwassenheid in het Woord hebt, aan dovemansoren zijn gericht. Als dit vaak genoeg gebeurt, vooral bij dezelfde persoon, dan wordt je al gauw een schallende cimbaal. Paulus spreekt daarover in 1 Corintiërs 13 als hij het heeft over het spreken in andere talen waarbij de ander die taal niet begrijpt.

Wij geloven dat het onderwijs uit de Torah inzake vruchtbomen een goed voorbeeld is voor ons gedrag. Om het even kort uit te leggen; we moeten geen vruchten van een boom eten totdat die boom een zekere mate van volwassenheid heeft bereikt, ongeveer 5 jaar. In Leviticus 19:23-25 staat dat we gedurende drie jaar niet van de vruchten moeten eten, in het vierde jaar moeten we er niet van eten omdat ze heilig zijn, en pas in het vijfde jaar kunnen we van de vruchten eten.

Het is onze ervaring dat een persoon ten minste 3 jaar nodig heeft om volwassen te worden in het Woord van God (met name in de Torah als je nieuw bent in de Hebrew Roots), en dat het in je eigen belang is om niet meteen alles te delen wat je hebt geleerd. Begrijp ons alstublieft niet verkeerd, we zeggen niet dat je nieuwe inzichten geheim moet houden, maar we zeggen dat je wijsheid nodig hebt voordat je diepgaande gesprekken over je nieuwe geloof kunt voeren met anderen.

Het volgen van het Bijbelse voorschrift voor vruchtbomen is zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen prettig. Wij raden je dringend aan om onze blog "Vruchtbomen en jij" te lezen, voordat je met anderen in gesprek gaat over je geloof en verder leest in deze serie blogs, waarin we dieper op dit onderwerp ingaan.

Dus wat gebeurt er als we dit voorschrift niet volgen?

Om eerlijk te zijn; maar weinig positiefs.

Wanneer je nog niet volwassen bent in je geloof, in kennis en begrip, kun je makkelijk worden beïnvloed door iemand met meer Bijbelkennis, zelfs al is het in tegenspraak met wat jij aan het leren bent. Je kunt worden als het zaad dat op de rotsachtige bodem viel en slechts ondiepe wortels kreeg. Je kunt de weg kwijtraken op het smalle pad dat je bewandelt en kiezen voor het pad dat niet zo moeilijk is, of dat beter "past" bij de andere mensen in je leven. In het ergste geval kun je een steen des aanstoots worden voor degenen die nog niet tot geloof zijn gekomen, afhankelijk van het verloop van je gesprekken als gevolg van je gebrek aan kennis en inzicht. Wij adviseren je om alleen "over de Torah te praten" met gelijkgestemde gelovigen; en zelfs dan moet je voorzichtig zijn.

Spons
Als je nieuw bent in de Torah, dan ben je als het ware een spons. Je absorbeert waarschijnlijk alles wat je hoort en leest. Daarom moet je ijveriger zijn dan normaal. Je moet alles wat je hoort scherp beoordelen; het beste is om het Woord zelf te bestuderen, zonder enige inmenging van buitenaf. Er zijn vele verschillende geloofsinterpretaties, zelfs binnen de Hebrew Roots; de ene groep gelooft dit terwijl een ander dat gelooft; er is zelfs verdeeldheid over zulke dingen. Daarom raden wij iemand die net begint, eenvoudigweg aan om het Woord, de Torah te bestuderen, en niet de duizend aanverwante zijpaadjes te gaan onderzoeken.

Het is verstandig om afstand te houden van nieuwe theorieën en leringen die je zult tegenkomen. Voor alles is een tijd en een moment, maar op dit moment ben je bijzonder kwetsbaar voor afleiding en misleiding. Richt je daarom in plaats daarvan op het leren van de Torah en ontdek hoe dezelfde boodschap van het Oude Testament doorgaat in het Nieuwe Testament. Zorg dat je stevig geworteld raakt in de Torah, de "melk", voordat je overgaat naar de ontelbare andere onderwerpen die in de Bijbel staan, zoals “de juiste Naam", "de beste kalender" en de vele complotheorieën. Dit kunnen belangrijke onderwerpen zijn, maar nog belangrijker is het leren van wat de Schepper van je verlangt en hoe je daarin moet wandelen. Het zijn de diepere onderwerpen in de Bijbel, het vaste voedsel, iets om te bestuderen als je de basisbegrippen beheerst. Als je dit te vroeg bestudeert, wordt je er eerder door afgeleid dan dat het je helpt. Het gaat immers om de toepassing van Zijn Woord in je dagelijkse leven.

We raden je aan om alleen naar het Woord te luisteren, en niet naar de mensen. Echter, als je nieuw bent en probeert om ons perspectief te bestuderen, dan bieden wij je onze Basisprincipes aan (http://www.119ministries.nl/cursus). We willen daarbij echter benadrukken dat ook wij slechts mensen zijn en het dus soms fout kunnen hebben. Toets daarom alles aan het Woord van God, en wijs elk menselijk inzicht af.

Vijandigheid ten opzichte van de Torah
Vergis je niet, als je vandaag de dag in een discussie belandt over het volgen van de Torah, dan zul je heel veel mensen tegenkomen die je uitdagen over een breed scala aan onderwerpen. Zij zullen de Bijbel gebruiken om je af te breken en om zichzelf op te bouwen. Als je niet in staat bent om voldoende antwoorden te geven om je standpunt te verdedigen, waardoor zij aan hun eigen inzichten beginnen te twijfelen, dan kan het zelfs averechts werken. Zonder dat je zelf voldoende volwassen en geworteld bent in Torah, zul je ontdekken dat je wat aanmoddert en misschien zelfs beledigd wordt.

Misschien ervaar je zelfs vijandigheid over je nieuwe inzichten, op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden van de mensen die ooit het dichtst bij je stonden. Dit is vaak één van de slechtste ervaringen die mensen hebben. We moeten daar echter niet verbaasd over zijn, maar als je nieuw bent in Hebrew Roots ben je misschien geschokt en ontzet over de behandeling die je krijgt. Als je lijdt onder deze vervolging van vrienden en geliefden, houd dan in gedachten dat je niet alleen bent en dat er vele anderen in de Bijbel worden genoemd die moesten lijden voor het volgen van de weg der gerechtigheid. Wil je meer weten over vervolging, bekijk dan onze studie: "Vervolging".

Hoewel we vervolging kunnen verwachten, betekent dit niet dat we erop uit moeten gaan om die vervolging op te zoeken. Wij raden je ernstig aan om geen diepgaande discussies te voeren met mensen die niet hetzelfde geloven als jij, tot het moment dat je stevig bent geworteld in de Torah (tenminste 3 jaar serieus hebt gestudeerd en het in de praktijk hebt gebracht).

Over de Torah praten... Als je dat moet doen
Het is echter vrijwel onvermijdelijk dat je op een zeker moment in een dergelijke discussie wordt betrokken. Wat je in zulke gevallen moet doen? WEGRENNEN! Oké, niet echt natuurlijk, maar toch, doe je best om te voorkomen dat je gaat discussiëren over zaken waarop je nog geen stevige grip hebt.

Een goede korte reactie in dit soort situaties kan zijn: "Bedankt, ik heb over deze dingen nog niet echt nagedacht. Ik wil dit eerst beter bekijken en bestuderen, en zodra het mij duidelijker is, zal ik daarover contact met je opnemen."

Als dat niet werkt en je voelt dat je geen andere keuze hebt dan deel te nemen aan de diepgaande discussie (dit komt bijna nooit voor), is er één ding dat je moet onthouden. Wanneer je de waarheid met iemand deelt, is het niet aan jou om die persoon ergens van te overtuigen. Jij kunt hen niet overtuigen van de waarheid. Het is niet jouw taak, je bent er zelfs niet toe in staat; althans niet op hartsniveau. Het is de taak van de Vader door de Heilige Geest. Jij kan hen met jouw woorden op het Woord wijzen en leven brengen in plaats van dood. Vergeet niet, er is slechts één autoriteit, het Woord van God.

(Wil je meer weten over het overbrengen van leven en dood, lees dan onze blog "Spreken we het Leven of de Dood?"

Er zijn 4 dingen die we moeten doen als deze dingen op ons pad komen. Onderzoek eerst jezelf, jouw houding en de aanpak die we in de toekomstige blogs zullen aanreiken. Ten tweede, houd Matteüs 7:6 in gedachte.

Matteüs 7:6
Geef het heilige niet aan de honden, en werp uw parels niet voor de zwijnen, opdat die ze niet op enig moment met hun poten vertrappen, zich omkeren en u verscheuren.

In veel gevallen kan het zijn dat de andere persoon gewoon nog niet klaar is om moeilijke dingen te horen, om de waarheid te horen over wat je te zeggen hebt, en dat is oké. Omdat ze er nog niet klaar voor zijn, hoef jij er ook niet al teveel tijd aan te besteden om het te bespreken, vooral als ze zich hebben afgesloten van jouw zienswijze en vijandig zijn. We gunnen niemand om daar doorheen te moeten gaan. Daarom raden wij nogmaals aan om dit soort situaties, indien mogelijk, te vermijden. Als je er toch in belandt, probeer het gesprek dan zo snel mogelijk te beëindigen.

Ten derde, probeer het onderwerp te veranderen naar iets waarover je het gezamenlijk eens bent, het verlossende werk van de Messias; dit helpt hen eraan te herinneren dat je aan dezelfde kant staat!

Tenslotte, of je nu nieuw bent in de Hebreeuwse Wortels of niet, houd je ogen gericht op de Schepper en Zijn Woord. Hier zijn een paar verzen die je daarbij kunnen helpen.

1 Corinthe 4:12
En wij spannen ons in door met onze eigen handen te werken. Worden wij uitgescholden, dan zegenen wij. Worden wij vervolgd, dan verdragen wij.

Doe jij dat? Dit deed Jesjoea en daarom moet Hij ons Voorbeeld zijn.

1 Petrus 2:21-23
Want hiertoe bent u geroepen, omdat ook Christus voor ons geleden heeft; Hij laat ons zo een voorbeeld na, opdat u Zijn voetsporen zou navolgen. Hij, die geen zonde gedaan heeft, en in Wiens mond geen bedrog gevonden is; Die, toen Hij uitgescholden werd, niet terugschold, en toen Hij leed, niet dreigde, maar het overgaf aan Hem die rechtvaardig oordeelt;

In de komende weken zullen we in verdere blogs bespreken hoe je gesprekken die over de Torah gaan het beste kunt voeren, met de nadruk op hoe je eerst jezelf moet onderzoeken, je houding, je daden en je woorden.

Conclusie:
Zoals bij de meeste mensen die in een nieuwe geloofsrichting terecht komen (het gangbare christendom, de Hebrew Roots, enz.), is het normaal dat je erg enthousiast bent en het met iedereen wilt delen. Dit is niet altijd het beste idee; het delen van het Woord van God gaat minder over het delen van jouw overtuigingen met iedereen, maar juist over het delen van het volledige Woord en hoe je dat in praktijk kan brengen. Het gaat over het maken van discipelen, het is een levensstijl die iedereen die wil groeien in het geloof zou moeten willen wandelen.

Om soortgelijke redenen geeft Paulus aan Timotheüs de opdracht om in de gemeenten oudsten aan te stellen die volwassen zijn in hun geloof zodat het niet willekeurige, enthousiaste nieuwe mensen zijn. Ook al heb je de juiste ideeën en nieuwe inzichten, dat betekent niet dat je er klaar voor bent om anderen te onderwijzen of om deel te nemen aan het voeren van gesprekken met mensen die een tegenovergestelde overtuiging hebben dan de jouwe.

En dat is goed! Het betekent gewoon dat je tijd nodig hebt om dichter naar de Vader toe te groeien zodat Hij je kan onderwijzen om de volwassen persoon te worden die Hij wil dat je bent.

Er zal vervolging komen, en als die komt, weet dan dat je niet alleen bent. Zijn volk kan vervolging verwachten; die is er altijd geweest. Maar weet dat je er doorheen zult komen en de dingen beter zullen worden. Als je in een discussie of in een situatie terecht komt met iemand die je lief is, maar die vijandig staat tegenover het Woord van God, hou het dan simpel en kort. Iedereen heeft ergens gelijk in, en iedereen heeft het ergens mis; we moeten leren om ons aan elkaar te scherpen. Je kunt de dingen die ze zeggen naast het Woord leggen om ze daaraan te toetsen. Je weet maar nooit, het kan je helpen om nog meer te groeien in je eigen geloof. Maar besteed niet al je tijd aan het toetsen van elke theorie die op je pad komt. Als je net begint, ben je als een spons, besteed je tijd aan het opzuigen van het Woord van God, en niet aan elke menselijke doctrine of nieuwe theorie die op je pad komt. Het is nu tijd om je te concentreren op de Vader en op Zijn wil. Op Zijn tijd zul je klaar zijn en terechtkomen in de discussies die jou nodig hebben, niet eerder.

Sjalom.

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Postbus 56

9500 AB Stadskanaal

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe