Laten we over Torah praten Deel 3: Hoe je anderen niet tot last bent met je daden
Hoe reageren jouw vrienden en familie, als je een poging hebt gedaan om met hen over de Torah te praten? Sommigen lijken ervoor open te staan, terwijl anderen weigeren om over dit onderwerp te praten of misschien zelfs vijandig worden, en een kant van zichzelf laten zien die je nog niet kende. Maar zo hoeft het niet te gaan. Als je rekening hebt gehouden met hen, en je eigen houding in de gaten hebt gehouden, dan kan het een reactie zijn op jouw daden.
We raden je af om diepgaande gesprekken te voeren over de Torah, totdat je een stevige basis hebt opgebouwd en de Torah goed begrijpt. Als je toch besluit om aan dergelijke discussies mee te doen, dan adviseren we jou om de vorige twee delen van deze blogserie te lezen, omdat deze blog daarop verder borduurt. Hier zijn de links naar deel 1 en deel 2 van deze reeks blogs.
We hebben in de vorige blogs genoemd dat er drie dingen zijn die je bij jezelf moet toetsen om ervoor te zorgen dat wat je zegt afkomstig is uit een liefdevol hart.
- JOUW houding
- JOUW daden.
- JOUW woorden.
We hebben het in deze serie al eerder gehad over jouw houding; deze keer gaan we dieper in op je handelen, jouw daden. Als je op je houding hebt gelet en daarin liefdevol bent, de vruchten van de Geest laat zien, dan kan het zijn dat je iets moet veranderen aan je daden.
Onze daden
Verlopen de gesprekken die jij voert, steeds op een rustige en vredevolle manier, of nemen de mensen er nog steeds aanstoot aan en worden ze defensief als je dingen met hen bespreekt? Als dat zo is, heb je dan wel gelet op je houding en rekening met hen gehouden op de manier die wij aangaven in de vorige blog? Als je met al die zaken rekening hebt gehouden, maar de mensen nog steeds regelmatig gesprekken met jou uit de weg gaan, dan kunnen jouw daden daar wel eens de oorzaak van zijn; Je bedoelingen kunnen goed zijn, maar misschien erger je anderen onbedoeld met je daden.
Als we het hebben over ‘daden’ dan hebben we het niet perse over fysieke daden, waarin je je op de een of andere manier bemoeit met iemands privé leven. Het kan zijn dat ze je in de gaten houden en een bepaalde mate van hypocrisie in je leven waarnemen; je daden komen niet overeen met je woorden. Je kunt over liefde praten, terwijl je in je communicatie met anderen te fel of bot bent. De manier waarop je met hen communiceert kan als vijandig of agressief worden ervaren.
Er zijn heel veel onderwerpen in de Torah die verdeeldheid brengen en soms veroorzaken deze onderwerpen ook verdeeldheid binnen de Hebrew Roots Beweging. Die onderwerpen kunnen nog meer problemen geven wanneer je ze bespreekt met vrienden en familie die niet bij de Hebrew Roots beweging horen. We denken dan aan onderwerpen als de kalender, Kerstmis en Pasen, of de naam voor JHWH (God) en Jesjoea (Jezus). Deze onderwerpen kan je beter niet bespreken totdat je een zeer stevig fundament hebt op basis van historisch accurate bronnen en de Bijbel goed begrijpt. En dan nog kunnen deze onderwerpen verdeling brengen, simpelweg vanwege een verschil van mening, omdat mensen zeer sterke gevoelens kunnen hebben bij dergelijke onderwerpen. Deze sterke gevoelens kunnen leiden tot de cyclus van vijandigheid die we eerder beschreven.
Welke daden?
Dingen waarover je moet nadenken zijn je lichaamstaal, de toon van je stem, het volume van je stem, en hoe je jouw emoties overbrengt. We zijn absoluut geen experts, maar we delen een aantal tips die jou kunnen helpen om te leren over jouw lichaamstaal en over de lichaamstaal van anderen. Ze kunnen je helpen bij jouw interactie met anderen en je meer bewust maken van de boodschap die je uitzendt met jouw lichaamtaal en hoe anderen daarop reageren.
Hou jij mensen op afstand met je lichaamstaal? 10 tips om jouw lichaamstaal te verbeteren.
De Ultieme Gids voor de Lichaamstaal.
Lichaamstaal
Alles wat hierboven staat is belangrijk, maar misschien is de manier waarop we iets aanpakken, of hoe we dingen bespreken, het allerbelangrijkste. Bijvoorbeeld, als iemand jou vertelt over zijn plannen voor de kerst, en vervolgens vraag wat jij gaat doen, kan je beter niet reageren met:
"We hebben geen plannen voor de kerst, omdat we deze heidense feestdagen niet langer vieren."
Een dergelijke uitspraak kan een aantal gevolgen hebben. Allereerst kan het lijken alsof je vindt dat je te goed voor hen bent en je hen zo op een arrogante manier vernedert. Ten tweede toon je hen op deze wijze geen respect; ze probeerden hun vreugde met jou te delen, maar in plaats daarvan heb je hun vreugde buiten beschouwing gelaten en hen verteld dat wat zij doen heidens is; het is bijna alsof je hen hebt beschuldigd dat ze heidens zijn, wat voor veel mensen de bijsmaak heeft van iets slechts of iets kwaadaardigs. In feite heb je hen gewoon beschuldigd dat ze slechte dingen doen en misschien wel dat ze slecht zijn, afhankelijk van hoe het bij hen overkomt. Tenslotte heb je veel te veel gedeeld voor de context van het scenario. Je had gewoon kunnen zeggen dat je geen Kerst meer viert om het vervolgens daarbij te laten.
Als ze er meer over willen weten, dan kunnen ze naar je motivatie vragen. Op dat moment zou je ze een beetje meer informatie kunnen geven, zolang je dat niet op de hierboven genoemde toon doet. Als we mensen ongewenste informatie geven, is het niet alleen aan dovemansoren gericht, maar het kan ook het begin zijn van het opbouwen van een muur tussen ons en de persoon met wie we spreken. Misschien krijg je de reputatie dat je over-religieus bent, wat ertoe leidt dat mensen zich afsluiten voor eventuele toekomstige gesprekken.
De gevaren van teveel delen
Je deelt al gauw te veel en dat kan één van de meest schadelijke dingen zijn in een discussie. Als je teveel deelt is het waarschijnlijk dat je geen rekening hebt gehouden met de gevoelens, de opzet, en de persoonlijke geestelijke wandel van de andere persoon. Je hebt de positie van aanvaller met een verborgen agenda ingenomen die wel eens zal vertellen hoe verkeerd ze alle dingen zien.
Als je te veel wilt delen, kan dat ertoe leiden dat mensen juist ontsporen in hun wandel, of op zijn minst een omweg zullen nemen op de weg die ze zouden moeten gaan. Ook al is het een belangrijk iets om alles te onderzoeken, iets dat we echt moeten doen, toch moet je ook rekening houden met timing, namelijk het moment waarop we de dingen moeten onderzoeken. Om een voorbeeld uit het gangbare christendom te nemen; je zult iemand die net over Jezus heeft geleerd, niet meteen een diepe studie aanraden over geestelijke oorlogvoering om van hem een 'gebedsstrijder' te maken.
Niet dat zulke dingen slecht zijn, maar ze zijn er misschien nog niet klaar voor. Ze kunnen worden opgeslokt door dat onderwerp en daardoor de ontwikkeling van een stevig fundament in het Woord van God missen waardoor ze een dieper begrip krijgen van genade, verlossing en geloof.
Evenzo is het ook niet wijs om een gesprek te beginnen met de stelling dat alles wat de ander gelooft verkeerd is, of over de diepere concepten in de Torah, of onderwerpen zoals de kalender en "de naam". Je moet over onderwerpen praten waarover je raakvlakken hebt, zoals wie de Messias is, of hoe we allemaal de genade hebben ontvangen, of hoe de redding werkt en wie we zijn als we geënt zijn op Israël. Zoals Paulus aangeeft, moeten we ze eerst de melk geven voordat we ze vlees voorzetten, ruim voordat ze daar klaar voor zijn.
Een ander gevolg van teveel delen kan zijn dat iemand zich van jou afkeert en helemaal niets meer met je wil bespreken, omdat ze niet willen luisteren zolang jij aan het spreken bent. Als iemand een eenvoudige vraag stelt over een onderwerp (laten we zeggen 2 + 2 = 4), en jij begint een 10 minuten durend gesprek te voeren over de mechanica van de wiskunde achter de getallentheorie, dan is het onwaarschijnlijk dat ze nog iets anders zullen vragen, terwijl dat misschien veel belangrijker is. Simpel gezegd, teveel delen kan voortkomen uit een verlangen hebt om behulpzaam te zijn, maar als je geen rekening kunt houden met de ander, gaat het uiteindelijk allemaal om jou en jouw kennis.
Conclusie
Tot slot, praten over de Torah, zonder je vrienden en familie weg te duwen, gaat over jou en jouw daden, net zoals een goede maaltijd een goede kok met kennis en ervaring over de bereiding nodig heeft.
Je kunt de juiste houding hebben als je aan een gesprek begint, maar als je daden (lichaamstaal, toon, de hoeveelheid materie die je deelt, etc.) verkeerd zijn, dan gaan de zaken waarschijnlijk mis. Denk na over de keren dat het jou is overkomen en zoek naar een gelegenheid om te leren hoe je een boodschap overbrengt door je daden en niet alleen door je woorden. Als het in het verleden mis is gegaan, dan is dat niet funest; misschien is het nog niet te laat om de relatie te redden. Misschien moet je anders met die persoon om gaan en leren hoe je valkuilen kunt vermijden in je gesprekken.
En weet je wat? Dat is goed, want het helpt je om te groeien en om een helderder licht te worden in deze wereld.
Het is oké dat je niet perfect bent, dat is namelijk niemand en iedereen maakt fouten. Het gaat om wat je leert van deze fouten. Merk je dat jouw gesprekken steeds weer verkeerd aflopen? Dan is dit je kans om deze zaken te onderzoeken en om te bekijken of je rekening houdt met de ander, of je een liefdevolle houding blijft innemen, en of jouw daden deze beide zaken weerspiegelen. Omdat het uiteindelijk gaat om de relatie van de ander met de Vader, moeten onze daden een licht zijn dat hen naar de Vader verwijst en hen daar niet van afkeert.
Als je bij jezelf begint te merken dat een gesprek liefdeloos wordt, haal dan even diep adem en ga terug naar de gezamenlijke basis, de liefde voor de Vader en het Woord, want waar liefde is, zal vrede zijn.
Shalom.